Skip to content

De Haarlemse Waagtaveerne was in de eerste helft van de jaren zestig de locatie waar de Internationale Troubadoursclub ontstond, één van de eerste folkclubs van ons land. Boudewijn de Groot begon er zijn loopbaan. Paul Simon trad op voor een handjevol mensen. Feiten die geboekstaafd zijn doordat zij later grote popsterren werden. Maar verder is de geschiedenis van dit bijzondere Haarlemse podium nauwelijks gedocumenteerd.

In deze publicatie wordt getracht lijn te brengen in de historie van dit in 1962 door Cobi Schreijer geïnitieerde podium, dat in Haarlem een heel eigen plek had tussen enerzijds de ‘jeugdsozen’ en jazzclubs en anderzijds het concertgebouw. Een inventarisatie van de vele buitenlandse artiesten die in De Waag opgetreden hebben, zoals Pete Seeger, Joan Baez, Dorris Henderson, Mark Spoelstra, Tom Paxton, en Dave Swarbrick. Maar ook musici uit eigen land – en eigen stad – die er hun loopbaan begonnen: Astrid Nijgh, Elly & Rikkert en CCC inc.

Wat destijds nog ‘troubadour’ of ‘folkzanger’ heette, wordt vandaag de dag ‘singer-songwriter’ genoemd en vormt een populaire stroming binnen de muziek. De Haarlemse ‘wortels’ daarvan zijn bij veel jonge liefhebbers amper bekend. Het is de bedoeling dat op 25 april 2022, de dag waarop Cobi Schreijer, de legendarische uitbaatster van De Waag in de jaren zestig, 100 jaar zou zijn geworden, een boek over De Waag als muziekpodium verschijnt. Een serie publicaties – artikelen op basis van het onderzoek, een voorpublicatie van het boek en een interview over het onderzoek – verschijnt in de loop van maart.

Beeld: een optreden van Cobi Schreijer in het Waaggebouw te Haarlem omstreeks 1962. (Foto Beeldbank Noordhollands Archief)

Maker:
Peter Bruyn
Mediapartner:
Haarlems Dagblad
Output:
Serie publicaties in Haarlems Dagblad
Bedrag:
5000 euro
Back To Top