Skip to content

15 juli t/m 8 oktober expo Oekraïneproject van fotograaf Anke van der Meer in De Gang

Op 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen. Alona, Diana en Tatjana, drie vriendinnen uit de Oekraïense stad Kharkiv, besluiten het geweld te ontvluchten en komen in Nederland terecht. Vanwege de plotselinge toestroom doet de overheid een oproep aan particulieren om Oekraïners tijdelijk op te vangen. In Heemstede wordt daarop de doopsgezinde pastorie aangepast tot een opvanglocatie waar de vrouwen met hun gezinnen een tijdlang kunnen wonen.

Tijdens dat eerste jaar volgt fotograaf Anke van der Meer de drie vriendinnen van nabij. Terwijl zij hun leven opbouwen is hun telefoon nooit ver weg. Het is een vitale verbindingslijn met achtergebleven familie en met nieuwsbronnen uit hun geboorteland.

Het door het Haarlems Mediafonds gesteunde project ‘Van Kharkiv naar Heemstede’ leidde tot een serie publicaties in Haarlems Dagblad en krijgt nu een vervolg met een expositie in fotogalerie De Gang, getiteld ‘As Long As We Just Live’. Aan de hand van portretten, documentaire beelden en tekstberichten krijgt de bezoeker een uniek kijkje in het leven van Alona, Diana en Tatjana. ‘As Long As We Just Live’ is te zien van 15 juli tot en met 8 oktober in De Gang.

Back To Top