Haarlem Buitenbeeld is een podcastserie over bekende en onbekende kunstwerken in de publieke ruimte in Haarlem. Sietske Roorda (kunsthistorica en publicist) en Marius Bruijn (erfgoedspecialist en theatermaker) onderzoeken in het tweede seizoen van de podcast de kunstwerken vanuit het thema democratie in de publieke ruimte.
Kunst in de publieke ruimte is een afspiegeling van de heersende waarden van een samenleving op een bepaald moment. Zo weet je wel hoe laat het is als je in een land bent en het eerste wat je ziet een standbeeld van de leider op een sokkel is. Maar wat vertelt een abstract kunstwerk op een rotonde ons over een democratische samenleving?
Op een moment dat er steeds meer gemorreld wordt aan de parlementaire democratie, verbindt Haarlem Buitenbeeld verschillende kunstwerken in Haarlem aan onderwerpen, zoals burgerschap, de moderne samenleving en diversiteit. Welke waarden worden gereflecteerd door de kunstwerken in de publieke ruimte, en hoe past deze kunst in onze huidige maatschappij?
In dit tweede seizoen van de podcast-serie maken Roorda en Bruijn in samenwerking met het Frans Hals Museum zes afleveringen. De bijdrage van het HMF is bestemd voor de journalistieke research die aan de serie ten grondslag ligt.
Beeld: Hanno Lans via Wikimedia Commons CCO